Skip to main content

Proktologi hos GB Obesitas

“GB Obesitas Skåne har sedan 2024-09-01 fått uppdrag av Region Skåne att utföra undersökningar och operationer rörande sjukdomar i ändtarmen, s.k. proktologi. Vi börjar alla våra ingrepp med rektoskopi. Du får alltid information om ingreppet, biverkningar och eventuella komplikationer innan.”

Upphandling av specialistvård kirurgiRegion Skåne, avtal 2023-POL000367

Hemorrojdbesvär

Hemorrojder är den vanligaste diagnosen inom proktologi. Hemorrojder är åderbråck som förekommer i analregionen. Det finns både yttre (syns på utsidan av analöppningen. Yttre hemorrojder kallas ofta även marisker eller hudflikar.) och inre (på insidan av anal öppningen och tittar ofta ut genom analöppningen). Det inre ger oftare sämre symtom som smärta och blödning i samband med avföring. Därför kan det vara anledning att genomföra operativt ingrepp.

Operationen att ta bort hemorrojder utförs oftast i narkos och kan ta upp till 30 minuter.

Innan operationen har du blivit bedömd och undersökt av läkare/kirurg. Det är undersökningen vid operationen som bestämmer vilket ingrepp som utförs.

Andra tillstånd inom ändtarmsregionen

Fistlar: En fistel innebär en epitelklädd falsk förbindelse mellan två hålrum. Det kan vara mellan ändtarmen och huden eller analkanalen och huden.

Pilonidalsinus eller pilonidalcysta: dessa uppkommer genom att hårstrån växer ned i det subkutana fettet vilket leder till en inflammatorisk reaktion och ibland en inkapslad infektion.

Analfissur: En analfissur är en spricka i huden runt ändtarmsöppningen som kan orsaka smärta och blödning vid avföring.

Polyper i ändtarm och analkanalen: Den vanligaste godartade tumören är polypen. Med polyp menas en upphöjd förändring med eller utan normal slemhinnebeklädnad.